4Bikers Forum

Tips & Tricks => Training en Gezondheid => Topic gestart door: Qube op 23 mei 2005 - 21:58

Titel: Knie problemen
Bericht door: Qube op 23 mei 2005 - 21:58
Citaat
Helaas, op km 98 gebeurde het, *klak* m'n knie blokeerde volledig net voor die lange steile klim, aaaauw wat een pijn , het zit er al een tijdje aan te komen . Alles wat bergop of slijkerig lag nog te voet moeten doen. Dit ziet er niet goed uit... 

Net terug van de kiné, een 2de overbelasting maar nu 1-tje van de bovenste plank, jiepie de hoofdprijs :'(. Ik sukkel al maanden met deze knie, het is eigenlijk al begonnen toen ik nog 116 woog. Het kraakbeen is onlangs al behandeld geweest met 18 kiné sessies en heb m'n fiets laten uitmeten en afstellen, het mocht blijkbaar niet helpen. Ook elke morgend m'n zakje bioglucosamine werpt z'n vruchten ook niet af, evenmin ijs, wisselbaden, stretchen, spieroefeningen,..... Het verzacht allemaal wel een beetje maar een echte oplossing biedt het niet.

Overbelasting=minder trainen hé...mja "minder" wat is minder hé 20u,15u,5u,1u?. ik heb zoiets van: "Meneer mijne oto doet raar op 120km/h, aaaaaah 70 rijden he :doh: "

Dus op kiné moet ik niet meer rekenen (of ik moet volle pot betalen  :w00t: ) Dus hoe soigneer ik nu best m'n knie verder? Kan je de doorbloeding van het kraakbeen ook stimuleren met zo'n compex toestel?

* uptdate titem * Ik heb het topîc wat ruimer genoemd
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: LuckyIron op 23 mei 2005 - 22:10
mmmm, kraakbeen-probleem, ik sukkel ook al lang mee.  Volgens mij zeer weinig aan te doen. Operatie kan in sommige gevallen, maar dan zijt ge wel effe buiten strijd.

Voor mij was het kiné om de spieren rond de knie te versterken en zo de knie iet of wat te ontlasten.  Zwemmen en fietsen waren hiervoor goede oefeningen, dus ikke wel blij.  Alleen het zware verzet trappen voor lange tijd is niet goed, dan voel ik het de volgende dag zeker. Ook lopen is uitgesloten zonder pijn.  Ook dagelijks 2 pillekes bio-glucosamine, wat voor mij toch enigszins de pijn wat verzacht.

succes nog

eventueel is andere dokter/prof raadplegen
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 23 mei 2005 - 22:14
Citaat
Alleen het zware verzet trappen voor lange tijd is niet goed


Mja k'ben al zo'n echte koffiemolen met mijn 95à110 rpm  :shocked:
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Mr. Wallace op 23 mei 2005 - 22:22
naar de fitness trekken en leg-extensions doen tot ge er bij neervalt is misschien nog een optie. Dergelijke knieproblemen kunnen ontstaan door onevenwicht van de 4 spieren van de quadriceps. Ben ook naar de kine geweest daarvoor, en die gaf me alleen algemene oefeningen voor quadriceps te verstevigen, nu ik legextensions doe, heb ik minder last. Heb al gemerkt: hoe groter het bolleke boven de knie in zitstand (ge weet wel die spier die aan de binnenkant boven uw knie uikomt) hoe minder problemen met de knie   (:)
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Transalp op 23 mei 2005 - 22:27
Ik dacht ook aan fitness om de spieren rond de knie te verstevigen.
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 23 mei 2005 - 22:33
Citaat
leg-extensions


Die staat ook al het programma, weinig weerstand veel herhalingen... :-p  Een onevenwicht in Quadriceps en/of hamstrings blijkt in deze blessure een groot aandeel te hebben. Zitten er hier kinesisten, leg eens uit a.u.b.?  O:-)

Mischien moet ik ook maar eens beginnen stretchen s'morgens en s'avonds, ook al fiets ik die dag niet. Eerst opwarmen natuurlijk, wat is een goede opwarming (zonder op de rollen te rijden).
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Iegienie op 23 mei 2005 - 22:39
zoals in de andere twee topics : osteopaat, nen echten... geen kinesist die een paar lessen osteopatie gevolgd heeft, maar een opgeleide osteopaat. Ik denk dat je dat herkent door de "titel" DD die erachter komt.
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Eric B op 23 mei 2005 - 23:14
Wat bij mij geholpen heeft...

Na verschillende dokters en remedies (oa kine en volledige rust) de zoveelste poging gedaan om er van af te geraken...

Diagnose: ontsteking van het kraakbeen aan de patella door langdurige overbelasting

Oorzaak: te korte quadriceps, te zwaar getrapt, niet progressief genoeg opgebouwd (rustig beginnen en LANGZAAM opbouwen)

Blijven fietsen of beter bewegen (voor een beter doorbloeding), ttz de eerste keren was dit 10 a 15 min op de Tacx bij 'weerstand' -4 en 42*26 versnelling op de koersfiets ... de eerste twee weken was dat zelfs al met pijn, nadien zonder pijn en dan HEEL STELSELMATIG de duur en de weerstand op voeren...

Tijdens de training mag je iets voelen, maar na de training mag er geen pijn meer zijn. Is die er wel dan ben je te ver gegaan.

En verder nog STRETCHEN ... een 10tal keer per dag sessies van een 5 tal minuten ... en na een week of 2 merk je het verschil al ...

En ook nog IJS leggen na de inspanning.

Geduld en zeker niks willen forceren is de enige manier vrees ik.

Succes

Eric B
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 23 mei 2005 - 23:44
Citaat
Ik denk dat je dat herkent door de "titel" DD die erachter komt.


 D.O  (http://www.ostejo.be/faq.htm)  ;)
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Nothing's Impossible op 24 mei 2005 - 08:22
Kleine opmerking:

De voorste spiergroepen trainen (leg-extensions) heeft niet veel met spierevenwicht te maken (eventueel wel met stabiliteit in de knie).
Spierevenwicht is het verschil tussen agonist en antagonist beperken en de voorste spiergroepen (quadriceps e.a) zijn veel sterker dan de achterste spiergroepen (hamstrings).
Het zijn meestal de hamstrings die extra training nodig hebben om problemen te voorkomen.
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Mr. Wallace op 24 mei 2005 - 13:35
Citaat van: Nothing's Impossible
Kleine opmerking:
Het zijn meestal de hamstrings die extra training nodig hebben om problemen te voorkomen.


Die train je met legcurl, toch ??
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Nothing's Impossible op 24 mei 2005 - 20:05
Citaat van: Mr. Wallace
Citaat van: Nothing's Impossible
Kleine opmerking:
Het zijn meestal de hamstrings die extra training nodig hebben om problemen te voorkomen.


Die train je met legcurl, toch ??


zeer goede methode
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Schijfrem op 25 mei 2005 - 21:05
Citaat van: LuckyIron
mmmm, kraakbeen-probleem, ik sukkel ook al lang mee.  Volgens mij zeer weinig aan te doen. Operatie kan in sommige gevallen, maar dan zijt ge wel effe buiten strijd.
....


Zoals in mijn geval was een operatie de enige oplossing :'(  .
Tijdens een val van mijn mtb ergens in februari de buitenkant v/h kraakbeen zwaar beschadigd. Via kijkoperatie vorige week hebben ze dat ding met een laser gepolierd om het verstaanbaar te zeggen. Ben nu al begonnen met kiné en mag alleen maar licht fietsen, om te beginnen op nen hometrainer. Max 50 watt belasting gedurende 20 minuten. Benieuwd hoelang het gaat duren alvorens ik mijn gat terug op nen deftige velo ga mogen zetten  :-!  .

Gevolg van dit alles: verschillende prachtige TT´s zoals die van afgelopen zondag in Oud-Heverlee en andere die nog moeten komen ... Overijse, Diest, Duisburg, ... enz. kan ik op mijne buik schrijven  :-(  >:-(  :doh:
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 27 mei 2005 - 10:33
Voor de eerste keer in lange tijd 3 dagen gerust  (:) . Gisteren en vandaag terug naar het werk gereden aan een hoge trapfrequentie (110/120). Echt pijn tijdens het rijden doen ze niet (meer), de knie voelt wel heel zwak en fragiel aan. Achter m'n bureau doet het dan wel weer beetje pijn (steken)

Is rusten nu de enige oplossing op lange termijn? ik geloof er niks van  :shocked: . Als ik de oorzaak niet vind van deze overbelasting heb ik het binnen de kortste keren toch weer zitten? "Ge rijdt te veel", tjah en m'n andere knie dan?

En ik dacht dat soepel fietsen ideaal was voor oa. het doorbloeden van het kraakbeen (ardennen-geweld ff niet meegerekend), niet dus

Wat er iemand iets meer over het doorbloeden van het kraakbeen aan de hand van een compex?
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 27 mei 2005 - 18:31
Pfff...in het naar huis rijden deze middag weer ferme last gehad. tijdens de fitness vandaag eens een wat leg-extentions proberen doen, t'is nie gelukt. Leg curl lukte dan weer wel, niks aan de hand.

Het wordt dus eens tijd voor een bezoekje bij zo'n osteopaat D.O. . Kan er mij iemand 1-ne aanbevelen in O-vl (kanten van St-Niklaas)?
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Stimpie op 27 mei 2005 - 23:55
In de reepstraat te Sint-Gillis, als da nog nie dicht bij de deur is hé  8-)

T'is een zéér goeie, Martine De Vos is de naam. Heeft mij al verscheidene keren geholpen. T'is inderdaad nooit slecht om elke 4maand eens langs te gaan bij een osteopaat, ge voelt u herboren achteraf.  Hopelijk kan zij jou ook helpen :up:
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 20 juni 2005 - 20:15
Weer een paar weken verder...

Ik heb ondertussen een nmr-scan gehad en er bleek niks verkeerd te zijn (oef...). Na wat "heen en weer gewring" met de knie bij de orthopedist om de pijn uit te lokken bleek het dan toch een tendinitis (peesontsteking) te zijn. Aangezien het net een jaar geleden was dat ik voor de eerste keer ten rade kwam (toen fietste ik verre van veel) en na 3 consultaties en 18 kiné-beurten (volgens hem) alle opties doorlopen waren, heeft hij me een spuit met een cortisone-preparaat in de knie gezet. ???

Ik mocht na 12u terug beginnen rijden...echt? "ja hoor". Veel(+20u)? ja geen probleem...

Dit weekend was de knie "as new", eindelijk wat voelde dat heerlijk  :P. Het leek me toch verstandig om niet naar Malmedy te gaan, ook de TT in Kluisbergen links laten liggen, en te kiezen voor wat lange baanritjes. Trouwens er ligt al wat behoorlijk stof op de anaërobe zone *kuck*

Vandaag na de ochtendrit voelde de knie voor heel de dag weer bros en geïrriteerd aan. Jongens toch , wat een soep...

Is dit (een pijnlijke knie) nu werkelijk allemaal zo moeilijk om te genezen, of de juiste diagnose te stellen? Ik hoop dat ik nooit een serieuze revalidatie moet ondergaan...

Ik heb het eens op een rijtje gezet,

Wat heb ik al gedaan tegen de ontsteking

- Rusten
- Ijs
- Bioglucosamine
- kiné
- spuit

Wat heb ik al in m'n zoektoch naar de vemoedelijke oorzaak v.d. ontsteking

- Fietspositie laten afstellen
- Stretchen
- spierversterkende oefeningen
- steunzolen

Wie kan me nog tips geven voor (liefst) het 2de rijtje... :D. Ik heb met de ortho ook eens gesproken over een bezoek bij een osteopaat, hij zag het nut er niet goed van in, bij deze blessure. 
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Nothing's Impossible op 20 juni 2005 - 20:45
Een goeie osteopaat gaat de blessure ook eens vanuit een ander oogpunt benaderen, misschien komt er nog een mirakel uit de lucht!
Proberen kan (behalve financiëel) wss geen kwaad.

Na een spuit cortisone is der in vliegen zover ik weet niet de beste mthode (behalve om de boel volledig om zeep te helpen). ???

Ik vrees dat er deze zomer geen wonderen meer gaan gebeuren voor u qube :(
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 20 juni 2005 - 21:46
Citaat
Na een spuit cortisone is der in vliegen zover ik weet niet de beste mthode (behalve om de boel volledig om zeep te helpen).


Mja, heb het toch een paar keer gevraagd, ik kan toch terug beginnen hé? "jajaaaaaa". Dus die cortisone is geen lapmiddel hé zodat verdere belasting niet meer schade tot gevolg zou hebben?...neeejeeeeuh. Dus tjah als diene dan 11 jaar daarvoor gestudeerd heeft, dan zal dat wel zo zijn zeker, denk je dan???
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Stimpie op 21 juni 2005 - 22:42
Citaat
    Een goeie osteopaat gaat de blessure ook eens vanuit een ander oogpunt benaderen, misschien komt er nog een mirakel uit de lucht!
Proberen kan (behalve financiëel) wss geen kwaad.

       
Als je dan toch zo graag geholpen wil worden snap ik niet waarom je deze optie links laat liggen  :D  Ortho zal zo'n bezoek meestal wel afraden denk ik, dat is tegen hunne winkel in spreken hé
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 21 juni 2005 - 22:47
Citaat
waarom je deze optie links laat liggen 


Ik wou alles systematisch aflopen en niet bij iedereen tegelijk om pillen, kuren, oefeningen,medicatie...gaan, kwestie van de juiste oozaak te vinden. Bezoek osteopaat staat sinds vandaag op de lijst  ;)
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 24 juni 2005 - 22:54
Citaat
In de reepstraat te Sint-Gillis, als da nog nie dicht bij de deur is hé  8-)

T'is een zéér goeie, Martine De Vos is de naam

Voila, maandag een afspraak met haar, ze heeft blijkbaar nog al "sporters" onder haar vleugels genomen  :P

Gevonden op de website voor volleybaltrainers (http://www.voltraweb.be)

Citaat
DE ONTKENNING VAN DE OSTEOPATHIE.

Kennismaking.
Sinds 1973 verdiep ik me, op aanraden van een chirurg, in blessurebehandeling.
Pas in '95 maakte ik kennis met de osteopathie.(Zie: 32. Onder de loep.)
In '90 kreeg ik een heupprothese. Jaarlijks moest ik op controle en werd ook mijn andere heup bekeken. In '95 bleek ook die aan vernieuwing toe. 14 Dagen na de controle kwam ik bij een osteopaat vanwege mijn rug. Hij constateerde onder andere dat  mijn bekken scheef stond en dat er beperkingen waren in de sacro-illiacale gewrichten. Hij zou het corrigeren en dan zou ik bovendien veel minder last van mijn heup hebben.

Mijn scheefstand van het bekken is waarschijnlijk veroorzaakt door een stevige smak op het ijs in '85 of '86. Toen was osteopathie nog minder bekend in Nederland.
De scheefstand, samen met mijn zeer intensief les- en trainingsprogramma, zijn er ongetwijfeld de oorzaak van dat ik nu met 2 (overigens uitstekende) heupprothesen rondloop. Sinds de kennismaking met de osteopathie waak ik ervoor iemand te trainen met klachten in zijn bewegingsapparaat.
Enige ervaringen:
Toen ik Erwin Mortier (sprint atletiek) ging trainen, stond zijn rechtervoet minstens 30 graden naar buiten. Hij deed zware krachttraining en gebruikte creatine. Tijdens een 200m-loop kreeg hij een zware krampaanval van zijn achterhoofd tot zijn hiel. De volgende morgen bleek zijn voet naar buiten te staan. De bondsarts gaf Erwin toestemming om weer volledig verder te trainen. Ik ben met Erwin naar Dhr. v.d. Dries (osteopaath D.O.) gegaan. Die heeft zijn bekken gecorrigeerd. Vanaf dat moment stond zijn voet weer recht vooruit.
Wouter Verdurmen (Ned.kamp.800m jongens B '00) kreeg diverse klachten, waaronder hamstringirritaties. Advies bondarts: Wel trainen, maar niet voluit.
Na bezoek aan de osteopaat kon hij weer voluit trainen.
Sandra de Block, langeafstandsloopster meisjes B, kreeg knieklachten en vervolgens een scheve nek. Dhr. v.d.Dries zette haar bekken recht en corrigeerde de daaruit voortvloeiende foutieve knie- en nekstand. Daarna kon ze weer probleemloos lopen.
Mijn zoon Peter-Paul sukkelde dit jaar met zijn kuitspieren en zijn achillespees. Hij ging naar de osteopathe Martine de Vos (eveneens D.O.) in Sint-Gilles-Waas, België. Die maakte het bovengewricht tussen zijn kuit- en scheenbeen los. Prompt kon hij 3 dagen later de hele wedstrijd spelen.
Lees ook het verhaal van Daniel Ward in Onder de loep 33.

Wie een behandeling bij Dhr. v.d. Dries wil hebben moet 3 à 4 maanden geduld hebben (ook al maakt hij soms uitzonderingen voor sportmensen). De patiënten komen van ver buiten de regio. De meeste patiënten melden zich aan via mond-op-mond-reclame, geholpen patiënten brengen patiënten aan.
Ook gaan steeds meer huisartsen en specialisten tot verwijzing over.

Toen ik voor het eerst door hem behandeld werd ('95), waren er nog erg weinig osteopaten in Nederland (< 20). Ter vergelijking: In de agglomeratie Londen werken er 1000 osteopaten.

Hoe onbekend is osteopathie?
Onlangs vroeg een huisarts me: "Vertel me nu eens precies wat osteopathie is."
Nog verbaasder was ik, toen ik op mijn computer in mijn "Medische Encyclopedie" (Philips-uitgave 1996) las: "Osteopathie: Een niet nader omschreven aandoening van één of meer botten." In juni '01 bood de Aldi deze Medische Encyclopedie aan. Nog steeds: "Osteopathie: Een niet nader omschreven aandoening van één of meer botten."
Titel: Overbelasting kraakbeen
Bericht door: Qube op 27 juni 2005 - 22:08
Citaat
maandag een afspraak met haar

Voila net terug van m'n eerste keer bij de osteopaat *klak*. Die heeft me daar in alle bochten en kronkels geplooid, ik wist niet dat ik zo lenig kon zijn. Wat een rare bedoening  ???  :o.

Ze stelde een gehele stijve rechter bovenkant vast (gespannen lever & dunne darm), bekken stond een beetje scheef en wervel L3 (verbinding met benen) zat ook niet 100% op z'n plaats. Zeker een pak meer water drinken (bwek) en die 8 blikjes Pepsi max/dag achterwege laten  :-* :P (Cola blijkt een sterk verzurende drank te zijn?). Ineens herinnerde ik me mijn stevige valpartij van in La Roche vorig jaar terug op m'n rechter zijde, zit dat er voor iets tussen?

Het was wel eens iets anders dan een wijzend vingertje te krijgen, "pas op hé jongen, ge zijt u aant overzetten hé". Deeeuuuh met wat, met m'n tochtjes van 2u tegenwoordig aan een hartslag van 110 en een 90/100rpm? Gisteren nog moeten bellen om mij te komen halen omdat ik niet meer kon trappen na 2u tuffen, ik stond daar mooi in de Nederlandse polders..."waar ben je?, wel euh...kweet nie :'(


Soit, eindelijk wordt er eens naar de vermoedelijke oorzaak gezocht. Oftewel ben ik binnenkort 3x28 euro (-30 van de ziekenkas) kwijt  ;). 

Toe bie continjoed...

   
Titel: Overbelasting knie?
Bericht door: muddy_ op 28 juni 2005 - 13:28
@Qube: een snel herstel gewenst!!

Dit verhaal komt me heel bekend voor. Mijn bikemaat sukkelt nu ook al zo'n jaar met zijn knie. De oorzaak was het éénmalig rijden met slecht afgestelde klikpedalen. Hij dreigt zelfs in een depressie te raken door het gemis van de bike. Na een eerste consult bij de huisarts werd hij verdergeholpen door sportartsen in het UZ te Brussel. De diagnose was een ontsteking in het kniegewricht en na maandenlange therapie, met het oog op een herstel, lijkt hij nu te hervallen in de blessure. Na een gans najaar en winter zonder biken komt dit hard aan en zou je voor minder...

Na het lezen van je verhaal ga ik hem nog maar eens proberen overtuigen een tweede (eigenlijk derde) diagnose te laten stellen. Maar al te vaak stellen we vast dat dokters ook maar mensen zijn die fouten maken, al handelen ze ter goeder trouw, en dat je zelf moet vragen stellen en actie ondernemen als je echt wil weten hoe de vork in de steel zit.
Titel: Overbelasting knie?
Bericht door: Stimpie op 28 juni 2005 - 23:13
Hopelijk komt het nu wel goed. Ben na de allereerste keer ook 2 maal moeten terugkomen.  En water, tja dat is nu eenmaal belangrijk voor het lichaam  ;)
Ps:  Was het Martine zelf die je behandeld heeft?
Titel: Overbelasting knie?
Bericht door: Qube op 28 juni 2005 - 23:29
Citaat
Was het Martine zelf die je behandeld heeft?

Nee, een iets jongere dame  8). Voelde wel wat stijf aan vandaag en knie deed pijn, dus nog ff afwachten. Het spijtig aan al die zaken is dat je 3/4 weken kwijt bent met sessies en afspraken om dan te horen: ahja toch nie 100% wat ik dacht dat het was  :P
Titel: Overbelasting knie?
Bericht door: Jerommeken op 4 juli 2005 - 19:50
Hier nog een knielijder  :(

Bij mij is het van 25 jaar geleden mijn onderbeen te breken waarna ze in het merg van mijn spaakbeen een spil von boven tot onder geklopt hebben. Op minder dan 3 weken kon ik weer stappen maar een jaar later moest de knie terug open om die spil er uit te halen. Ik denk dat er in het gewricht wat onregelmatigheden zijn achtergebleven die tegen het kraakbeen schrapen .

Ik heb jaaaaaren niet gefietst, wel gelopen en toen niets gevoeld.
Nu ik vaker in de Ardennen rijd en dus zwaarder moet trappen, heb ik na de rit wel pijn. Eigenlijk meer en meer waardoor ik er mij op betrap dat ik dat linkerbeen wat minder belast waardoor het  minder spiermassa heeft.

Ik denk dat het tijd is om eens een dokter te raadplegen. De vraag is dan welke : nen osteo of nen otho ?
Als er iemand een goeie kent regio Aalst ?
Titel: Overbelasting knie?
Bericht door: zalman op 4 juli 2005 - 20:31
Ik denk da ge best eerst eens een paar foto's laat nemen van uw knie, en daarbij een echografie laat uitvoeren om zeker te zijn dat er geen onregelmatigheden zijn.
Ik heb dit zelf ook vorige week laten doen, ook omdat ik aanhoudende last heb in mijn rechterknie.
mijn dokter dacht in het begin dat ik mijne meniscus gescheurd had maar dit blijkt het dus nie te zijn. Ook is er niet direct een andere oorzaak (vocht, spierscheur,...) gevonden.
 de volgende stap (als de pijn erger word)  is waarschijnlijk dat ik met mijn knie onder de scanner moet aangezien dat die foto's en echografie toch niet 100% zekerheid bieden
Titel: Overbelasting knie?
Bericht door: Jerommeken op 5 juli 2005 - 22:36
Ik denk da ge best eerst eens een paar foto's laat nemen van uw knie, en daarbij een echografie laat uitvoeren om zeker te zijn dat er geen onregelmatigheden zijn.

Dat zal er idd eens moeten van komen.

Vandaag 80km op de baan gereden en natuurlijk nix last gehad - moest ik constant pijn hebben dan zou ik er natuurlijk pronto werk van maken.
Titel: Overbelasting knie?
Bericht door: Bebob op 7 juli 2005 - 13:21
Ik denk dat het tijd is om eens een dokter te raadplegen. De vraag is dan welke : nen osteo of nen otho ?
Als er iemand een goeie kent regio Aalst ?

Dr Victor in Brugge (ortho) heeft van mijn knie nog gered wat er te redden was na 3 operaties door KLUNGELS die ze moesten verbieden om nog knie-operaties uit te voeren.  Dat is ondertussen meer dan 8 jaar geleden.  Niet evident om hem te pakken te krijgen (want hij werkt ondertussen met een aantal assistenten).  Ik heb goede ervaringen met zijn diagnose, kennis over recente ontwikkelingen in zijn vakgebied en operatie door hem uitgevoerd.

Lopen, voetbal en tennis is verleden tijd maar hij heeft mij aangeraden om meer te fietsen om de spieren rond de knie sterker te maken.  Ik heb soms wat last maar het weer doet er wel veel aan.  Ik denk wel eens bij Meetcentrum Bullen langs te gaan (waar ik hier toch veel goeds over lees) om te zien of mijn fietskes wat goed afgesteld zijn. 
Titel: Tendinitis, wat nu?
Bericht door: Rudy op 11 juli 2005 - 13:29
Ik sukkel sinds de HGC met tendinits in mijn knie.  Op doktersadvies moet ik onstekingswerende zalf smeren, ijs er op leggen en rusten. Hier ben ik dus al enkele weken mee bezig maar merk niet veel beterschap. Volgens de dokter zou de oorzaak kunnen liggen aan een verkeerde afstelling van mijn fiets.
Nu mijn vraag is: heeft er iemand ervaring met tendinitis en eventuele remedies?
Titel: Tendinitis, wat nu?
Bericht door: Peter op 11 juli 2005 - 13:54
Dat zijn maar mlapmiddelen.
Ge moet proberen achterhalen waardoor het ontstaan is.
Bij problemen met de knie is spelen metde zadelhoogte vaak iets dat helpt.
De oorzaak kan overbelasting, val, onevenredig ontwikkelde spieren, pijnvermijdenden abnormale beweging door scheve pedalen(plaatjes) cranks, slechte zadelstand, pedaalplaatjes op de verkeerde plaats onder de schoen enz. zijn.
Er zijn ook compenserende oefeningen met gewichten aan de voet enz.
Maar dat moet de dokter toch weten.
Last met de knieën dat gaat nooit over op 1-2-3.  En mountainbiken vervangen door wegrittejes met een hogere zadelstand en veel tpm, als dat gaat dat zult ge wel voelen.
Kniestukken dragen onder uuw lange broek in de winter en met een korte broek als het geen 18 graden is.
Ik heb rotknieën door basket spelen, maar op de fiets heb ik er door voorzichtih te zijn nooitlast van gehad, behalve één keer toen door een teveel aan training de bovenste spieren meer ontwikkeld waren en de knieschijf naar boven getrokken werd.
Titel: Tendinitis, wat nu?
Bericht door: Qube op 11 juli 2005 - 14:03
Rudy,

Allemaal 1 pot nat (http://www.4bikers.be/forum/index.php?topic=1113.0). Direct een persoon met verstand van zake raadplegen (beginnen bij ortho). Een simpel zalfje zal toch nie veel helpen bij een tendinits  ::). Tendinits is geen "blessure" maar een gevolg van een oorzaak die je ergens anders moet zoeken bv.:

- Val
- overtraining
- Probleem aan het bekken of rug
- Spieronevenwicht
- Verkeerde afstelling fiets

Ik ben me momenteel suf aan het zoeken achter de oorzaak . Vele kunnen wel tendinits opsporen en tijdelijk bestrijden maar de oorzaak vinden en oplossen ohwee.... ::).

Mischien kunnen we verder gaan in 'mijn' (hmhm) topic, dan blijft alles bij elkaar, ik hernoem de titel dan wel naar knieproblemen ofzo. Ze zijn begonnen bij overbelating van het kraakbeen zo via tendinits tot aan een cyste (laatse diagnose), enfin ze vinden het niet direct  :-*

trouwens rusten??? rijden met bijna geen beslating (hogere freq.) zou zelf herstelend werken (doorbloeding v.d. pees?)
Titel: Tendinitis, wat nu?
Bericht door: Sorrow op 11 juli 2005 - 14:44
Ik sukkel sinds de HGC met tendinits in mijn knie.  Op doktersadvies moet ik onstekingswerende zalf smeren, ijs er op leggen en rusten. Hier ben ik dus al enkele weken mee bezig maar merk niet veel beterschap. Volgens de dokter zou de oorzaak kunnen liggen aan een verkeerde afstelling van mijn fiets.
Nu mijn vraag is: heeft er iemand ervaring met tendinitis en eventuele remedies?
jup , tendinitis :)
eerst gewoon doorgereden ....  >:(
daarna osteopaat + oefeningskes, ik merkte  verbetering , maar telkens als ik ging rijden had ik terug hevige pijn ( zelfs rustig rijden , een half uurtje)
1,5 maand geleden mijn fiets laten afstellen bij Bullen.  Rij nu pijnloos rond , kan bijna terug alles doen wat ik wil   :applaus:
Titel: Knie problemen
Bericht door: Qube op 16 juli 2005 - 22:37
Een heel mooie, geanimeerde en leerrijke site  (http://www.sgcvisser.nl/Blessuregids.htm) over oa. knieporblemen gevonden :applaus:
Titel: Knie problemen
Bericht door: mtbhurricane op 16 juli 2005 - 22:42
Idd een héél knappe site.
Of het juist is wat daar staat weet ik niet. Maar die tekeningen waarop je met de cursor kan gaan staan om te zien waar je ergens zit, is wel heel knap!
Titel: Knie problemen
Bericht door: PhrAcE op 16 juli 2005 - 23:09
toegevoegd aan de links-database!
thx Qube
Titel: Knie problemen
Bericht door: Qube op 28 juli 2005 - 18:30
Bon, een update:

- 2 weken gerust, geen fiets aangeraakt
- In de 2 weken: 5xkiné en 2x osteopaat
- Stretch oefeningen a volonté
- Doosje ontstekingsremmers
- Liters water gedronken (moest v.d. osteo  :ohmygod:)
- 3 x lichte zwemoefeningen, een half uurtje crawl (was verdikke nog moeilijk :nerd:)

Vandaag grote test, er stond een rustig ritje van -2u op het programma, eindelijk terug op de fiets. Na 7 km moeten terugkeren van de opkomende pijn, tegen dat ik thuis was kon ik met moeite nog kracht zetten. I.p.v verbeteren is het alleen maar erger geworden na die rust, ben er nog een goed streepje conditie kwijt door geraakt ook  :huh:

Heeft er iemand nog andere suggesties. Een ortho, kiné, sportdokter *WATHEVER* die gespecialiseerd is in fietsers en die z'n tijd neemt om eens te kijken. 1xhuisdokter, 2xkiné, 1xosteo en 1xortho, om +25 jaar studie heeft er al naar m'n knie gekeken  :muur:
Titel: Knie problemen
Bericht door: LuckyIron op 28 juli 2005 - 18:34
Prof. Bellemans van UZ Leuven (zit wel in Pellenberg)

zie hier (http://www.uzleuven.be/UZroot/content/Home/wieiswie/index-cv.cfm?empid=273046) voor meer info.

succes!

 :cool:
Titel: Knie problemen
Bericht door: Mr. Wallace op 28 juli 2005 - 21:47
Bon, een update:

- 2 weken gerust, geen fiets aangeraakt
- In de 2 weken: 5xkiné en 2x osteopaat
- Stretch oefeningen a volonté
- Doosje ontstekingsremmers
- Liters water gedronken (moest v.d. osteo  :ohmygod:)
- 3 x lichte zwemoefeningen, een half uurtje crawl (was verdikke nog moeilijk :nerd:)

Vandaag grote test, er stond een rustig ritje van -2u op het programma, eindelijk terug op de fiets. Na 7 km moeten terugkeren van de opkomende pijn, tegen dat ik thuis was kon ik met moeite nog kracht zetten. I.p.v verbeteren is het alleen maar erger geworden na die rust, ben er nog een goed streepje conditie kwijt door geraakt ook  :huh:

Heeft er iemand nog andere suggesties. Een ortho, kiné, sportdokter *WATHEVER* die gespecialiseerd is in fietsers en die z'n tijd neemt om eens te kijken. 1xhuisdokter, 2xkiné, 1xosteo en 1xortho, om +25 jaar studie heeft er al naar m'n knie gekeken  :muur:

Bij mij heeft rust ook meer slecht dan goed gedaan, maar je hebt reeds zowat alles geprobeert dat er te proberen valt hé. Ik zou inieder geval rustige tochtjes op de weg blijven doen. Vermits spierversterkende oefeningen niet helpen moet er toch echt iets structureels fundamenteel fout zijn met de knie ? Je hebt neem ik aan al foto's laten nemen, en was daar helemaal niets op te zien ??  Dan zit er niks anders op dan blijven spierversterkende oefeningen te doen, na elke fietsbeurt ijs en zalf te smeren, eventueel nog ontstekingsremmende pillekes ... en wachten op verbetering  :o   

Klinkt cru omdat je al zolang wacht, ik weet het, maar bij mij heeft het ook enkele maanden geduurd, en is het al een keer teruggekomen, maar nu sinds februarie (fingers crossed) lijkt alles onder controle. Waarschijnlijk zal ik er bij opbouw nieuw seizoen terug last van krijgen, maar ga dit jaar onmiddelijk meer krachttraining inbouwen, en hopen dat de problemen definitief achter de rug liggen.
Titel: Knie problemen
Bericht door: Qube op 29 juli 2005 - 00:26
Thx LuckyIron maar ik zoek iemand in O-vl regio Waasland.

Het is heel bizar...m'n rechterbeen wordt eerst wat stijf tijdens het fietsen heb ik de indruk, en dan komt die pijn aan de achterzijde/knieholte v.d. knie tijdens het trappen (pedaal bijna verticaal), steeds minder belastbaar. S'avonds en de dag nadien voelt m'n hamstring, een deel v.d. de quadricep en kuit nog steeds behoorlijk stijf aan, trappenlopen (naar boven) is ook pijnlijk  :huh:
Titel: Knie problemen
Bericht door: Djambo op 29 juli 2005 - 09:25
wat de dokter betreft zou ik niet kieskeurig zijn, uzleuven is een goede optie, maar ik vrees dat je daar niet vlug een afspraak zal kunnen bemachtigen....
anders heb ik goede ervaring met dr. Dag Van Elslander te waregem (ook niet oostvl maar toch dicht) sportdokter van discovery ch....
leuke vent die zeker alles zal doen om je probleem te verhelpen.....

het lijkt met toch dat je nu niet meer mag aarzelen en aanmodderen wil je nog iets van je winterseizoen maken !
Titel: Knie problemen
Bericht door: Qube op 5 augustus 2005 - 19:10
Citaat
Sportdokter Dag Van Elslander

Voila ik kom er net van terug. Toffe plezante tiest, nog een redelijke jonge dokter. Er hangen wat souveniers van Discovery Channel o.a. van L. Armstrong aan de muur  :P

Ik had vandaag ook de resultaten van de NMR gekregen en mee genomen. Knie 100% in orde, perfect. Nog wat gewring en controle op de tafel bij hem om te besluiten dat alles perfect is. Hij vond het wel erg dat ze er een jaar over gedaan hebben om een besluitloze diagnose te stellen. Steunzollen, foto's, kiné, NMR, spuit...

Zijn besluit was dan ook hard, overbelasting zonder twijfel...stoppen en opnieuw beginnen opbouwen max 1u/training, 5/week. Opbouwen met 10%/week tot aan 2u/training daarna herbekijken. Oh, boy leve de 25km... :muur:
Titel: Knie problemen
Bericht door: Djambo op 5 augustus 2005 - 21:08
graag gedaan ! :grin:
Titel: Knie problemen
Bericht door: Dzjowie op 6 augustus 2005 - 14:13
Tja... Een beetje dom om dat achteraf te zeggen, maar eigenlijk valt alles dan wel op z'n plaats: als ik me niet vergis rij je dagelijks H/T naar het werk, wat op zich zo'n 15u training in de week betekent? En daarbij nog in het weekend een TT/chrono?

Ik weet niet in hoeverre je dat trainingsregime "geleidelijk" aan hebt ingevoerd, maar zelfs als je het op een paar maanden hebt opgebouwd is dat nog redelijk snel in vergelijking met wat de klassieke trainingswetenschap zegt (de befaamde 10 %-regel, ook al zal die misschien niet gelden voor voorheen sedentaire personen)...

In die zin lijkt wat jou nu overkomt, geen aanwijsbare kwetsuur maar toch klachten, (helaas) een bevestiging van het feit dat opbouwen heel voorzichtig moet gebeuren, of de pezen, gewrichten, spieren en wat-weet-ik-nog-allemaal gaan tegenwerken... Exact dat wat de misschien iets voorzichtige trainingswetenschap ook beweert, en eigenlijk ook hetgeen we aan den Bengo van ginderachter hebben proberen diets maken...

Wat denk je er zelf van? In elk geval veel succes met de wederopbouw, zolang je actief blijft zal dat allemaal wel meevallen met die terugval in de conditie...
Titel: Knie problemen
Bericht door: Qube op 6 augustus 2005 - 14:38
Citaat
Wat denk je er zelf van? In elk geval veel succes met de wederopbouw, zolang je actief blijft zal dat allemaal wel meevallen met die terugval in de conditie...

Ik weet wel allemaal min of meer hoe het zou moeten, maar ik had nie echt een schema tot nu toe. Ik dacht dat rustig rondrijden (oog op gewichtsverlies) niet veel belasting teweeg bracht. Dat zei ik gisteren ook tegen de dokter, en blijkbaar zat ik daar grandioos mis. Rijden op zich geeft de grootste belasting de intensiteit is bijkomend  :shocked:. Met m'n 20u/week rondtuffen en 35kg verlies in 1 jaar ben ik wel wat over de grens van het gezonde gedaan (deju, weeral). Ik hield een dagboek bij in het begin maar ik ben ermee gestopt. Had ik tijdig bij een sportdoktor of begeleider geweest dan hadden we nog kunnen bijsturen en aanpassen. Nee, ze lieten me maar rijden en ik deed niet liever  :toeme:

Geen schema en zo'n belasting blijkt ook niet gezond, je verliest de rust(periodes) uit het oog. Ik heb het dan niet over de rustdagen maar meer over rustweek/cyclus. Meestal zag een week er zo uit:

Ma: 2u (werk)
Di: 2u rijden + 3u
Wo: 2u + 1u
Do: 2u of rust
Vr: 2u + 1u
Za: 2u
Zo: 5-6u

Allemaal heel rustige km's, behalve Zo waren het chrono's of marathons. Tjah ik moet ook op m'n werk geraken hé, met z'n 0.15euro/km betaald het me een hoop onderdelen die er op de chrono's doorvliegen  ;)

Met de conditie zit ik zo niet in, die komt en die gaat...gewoon het feit van nu maar plots 5u/week fietsen doet wat pijn. Dat duurt nu 10 weken en dan zit ik nog maar aan 2u-durende ritjes. Hoe lang gaat da dan niet duren tot ik een Cape of Crocodile rij  :huh:

Enfin, hij vond het wel erg dat diene ortho zo steeds veranderde van diagnose. Ah nie geholpen? doe dit dan eens...en nu is het te laat  :flower:

Ik ga nu eens kijken om een gezonde en realistische (meer)jarenplanning op te stellen en eventueel begeleiding, maar oh boy dat kost veel geld  :cry:
Titel: Knie problemen
Bericht door: Jack77 op 6 augustus 2005 - 14:55
Ter info: Orthopedist Dr. Jaken in Willebroek schijnt ook een zéér goede reputatie te hebben.
Titel: Knie problemen
Bericht door: Jerommeken op 16 september 2005 - 13:20
Ik ben vanmorgen naar het ASZ (dokter Dick) geweest omdat mijn knie pijn doet tijdens en na Ardennenritten. Na een scan bleek dat ik sukkel met een ontsteking en daaruit voortkomende verkalking op de pees tussen knieschijf en onderbeen. Waarschijnlijk is dit het gevolg van "onregelmatigheden die achtergebleven zijn na een operatie".  Ik heb namelijk  een spil in het merg van mijn onderbeen gehad om een gebroken been sneller terug te kunnen gebruiken.

Remedie :  shockwave therapie (ESW). We beginnen met 2 beurten van 20minuten om de kalk eraf te schieten en ms zelfs de "onregelmatigheden" van hierboven weg te krijgen.
Twee jaar geleden heb ik zo ook schouderpeesverkalking laten behandelen met heel goed resultaat.

Ikke alleszins  :) dat er geen operatie nodig is en ik er ws vanaf zal zijn.

Titel: Re: Knie problemen
Bericht door: 123beetlejuice op 19 oktober 2017 - 12:13
Las net een interessant boek over "Bewegen zonder pijn" (www.borgerhoff-lamberigts.be/boeken/p/detail/bewegen-zonder-pijn). Geschreven door een holistische arts (Dr Daan Deconinck) waar ik goede dingen over heb gehoord. Als je nog steeds met problemen kampt kan dit mss een optie zijn.