Auteur Topic: Fietskledij: van idee tot tenue  (gelezen 7339 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

PhrAcE

  • Kris De Craemer
  • 4Bikers Crew
  • 4Bikers Member
  • Berichten: 1133
    • bk0ne ProDucTioNzzz - PhraSeR StyLee
Fietskledij: van idee tot tenue
« Gepost op: 21 januari 2008 - 00:28 »

Begin juni kon 4Bikers trots z'n eigen kledinglijn voorstellen. Het eerste idee hieromtrent dateerde echter reeds van begin 2006 en zelfs voordien werd al eens rondgevraagd wat de opties waren. Waarom duurde het zo lang? Is het dan zo moeilijk om een tenue te laten maken? Hoe gaat zoiets eigenlijk in z'n werk? En nu ik eraan denk, hoe mkt men eigenlijk fietskledij?

Inleiding
Het antwoord is dubbel. Eigenlijk zijn er maar vier stappen die genomen moeten worden: het ontwerp maken, een leverancier zoeken, het ontwerp productie-klaar maken en de eigenlijke productie. Eigenlijk is het niet erg moeilijk om fietskledij te laten maken dus. Maar veel is afhankelijk van wat je wil...

Het ontwerp
Bij vele fietsclubs is er niet echt sprake van een uitgekiend ontwerp: men kiest uit enkele templates, geeft de gewenste kleuren en sponsorlogo's door en de producent schikt het geheel wat. Klaar is kees
Het kost echter wl een pak werk als je echt zelf je eigen tenue wil ontwerpen dat tot in de puntjes verzorgd is. En jawel, dat is natuurlijk de richting die 4Bikers koos! In wat volgt proberen we met de creatie van onze eigen tenue uit te leggen hoe alles in z'n werk gaat.

Het begint dus met een strategische beslissing: wat moet zo'n tenue uitstralen? Voor ons lag dat redelijk voor de hand: het moest de sfeer van de site perfect weergeven, zowel qua kleur als qua gevoel. Kwalitatieve kledij dus, met een strak, clean en herkenbaar design zonder van de forumleden een fietsend reclamebord of fluo modepop te maken. Al snel leverde dit volgende schets op:


Hierna wordt de schets vertaald naar een ingekleurde presentatie zodat het allemaal al wat tastbaarder wordt. Om niet voor verrassingen te staan lieten wij ons ontwerp afprinten op een A0-kleurenprinter. Op die manier kan je verhoudingen beter inschatten!
Na een reeks kleine aanpassingen (o.a. het achterwege laten van de mtb-band, toevoegen URL, toevoegen geel op armen, ...) werd tot volgende tenue-ontwerp gekomen:


De leverancier
In onze contreien zijn redelijk wat spelers die fietskledij aanbieden. Neem je tijd om wat verkennende gesprekken te voeren. Laat een offerte maken aan de hand van je ontwerp. Doe dit bij verschillende leveranciers en vergelijk, zowel de prijs als de kwaliteit van de goederen en de mogelijkheden van de producent (minimum aantal, verschillende ritsen, vrouwenkledij, etc).
4Bikers koos uiteindelijk voor Ultima. Het gebruik van zijpanden en de uitstekende kwaliteit van de gebruikte stoffen en zemen in combinatie met de prijs gaven voor ons de doorslag.

Het uitwerken
Door de keuze voor zijpanden moest het ontwerp wat aangepast worden:


Met deze 3D-presentatie kan echter niks aangevangen worden. Ze werd dan ook vertaald naar een platte, vectoriele tekening. En dat is nu net het moeilijkste en tijdrovendste punt geweest bij onze ontwikkeling. Eerst en vooral dienden bvb de donkergrijze bikers vanuit de banner vertaald te worden naar een 2-kleuren tekening in vectorieel formaat. Niet gemakkelijk als enkel de banner zelf nog voorhanden is! Bezint dus eer ge begint.

Ook moest de ideale plaatsing bepaald worden van alle vorm-elementen opdat deze in alle maten zo goed mogelijk zouden uitkomen. Puzzelen dus met dit als resultaat (de gekleurde lijnen zijn de patronen in de verschillende maten voor een shirt):


Merk ook op dat een shirt en een jack in dezelfde maat niet dezelfde vorm hebben. Goed zichtbaar op onderstaande figuur. Hl wat parameters waar je als designer dus rekening mee dient te houden!


Voor de kleurenkeuze/-controle konden wij terugvallen op een erg interessante kleurenkaart: een vlag van 1m met alle mogelijke Pantone-kleuren gedrukt op de Bio-Active stof (die gebruikt wordt voor de zomershirts). Vraag hier zeker naar bij je leverancier! Kleuren worden bepaald door lichtinval en die zijn op stof nog steeds anders dan op je computerscherm of print-outs.

Eens de platte tekening volledig naar wens wordt het menens. Handtekening plaatsen op de platte tekening, de bestelling doorgeven en de productie kan starten!


Productie: achter de schermen bij Ultima
1. Maken van de zeef: filmen
Van de platte tekening wordt voor iedere kleur een aparte film gemaakt (transparant). Deze films gaan naar de zeefdrukkerij waar er met behulp van een lichtgevoelige emulsie een zeef van wordt gemaakt (per kleur per pand 1 zeef).
Deze zeven aanmaken kost een pak geld, vandaar dat er zo gepuzzeld moest worden met de platte tekeningen dus.


2. Maken van de papieren: zeven
Met behulp van de zeven kan het drukken gaan beginnen. Onder de eerste zeef wordt een speciaal transferpapier gelegd. De eerste kleur wordt op dat papier gedrukt. Dit proces herhaalt zich per kleur zodat het hele design (per papier 1 pand) op het papier staat. Het resultaat is dat er een soort spiegelbeeld-poster van alle panden van het kledingstuk ontstaat:
3. Maken van de panden: knippen
Terwijl de zeefdrukkerij bezig is met het design houdt men zich in het atelier bezig met het knippen van het benodigde materiaal. Alle panden van alle artikelen moeten in de juiste maat worden geknipt. Hiervoor wordt het patroon geprint en de benodigde stof wordt& uitgerold (ongeveer 5 lagen) waarna er met behulp van een elektronische schaar geknipt kan worden:


Voor een shirt met korte mouwen zijn bijvoorbeeld volgende panden nodig:
linkermouw, rechtermouw, kraag, voorpand, achterpand, linker-zijpaneel, rechter-zijpaneel, zakken

4. Overbrengen van de papieren naar de panden: sublimatie
De bedrukte vellen papier moeten nu nog op de geknipte panden terecht komen. Dat gebeurd met behulp van sublimatie. In de sublimatiepers worden inkt en stof als het ware samen gevoegd, met elkaar verbonden.

Pand en transferpapier worden op elkaar gelegd:
Papier en materiaal gaan daarna onder een pers waarbij de temperatuur kan oplopen tot 210C. Op deze manier ontstaat er een bedrukt kledingstuk. De inkt wordt in de stof geperst, de bedrukking is dus kleurbestendig en kan niet van het materiaal afkomen.


5. Stikken van de artikels: confectioneren
De bedrukte panden gaan nu netjes gebundeld naar het confectieatelier. Daar worden van alle lossen delen in elkaar gestikt.


Speciale aandacht gaat uit naar het inzetten van de zeem, de plaatsing hiervan is erg belangrijk. Een topzeem op een verkeerde plaatst gestikt kan zijn werk niet naar behoren doen.

Als de kleding aan elkaar is gestikt gaat deze naar een laatste eindcontrole. Hier wordt het gehele order samengevoegd en controleert men het design, de bedrukking, de afwerking etc. waarna de kleding verzonden kan worden naar de klant alwaar ze gedragen kan worden door knappe vrouwen die een PhraSeR-creatie rond hun lijf willen:


Noot: Ultima-tips ivm pasvorm van een tenue
Fietskledij passen is niet altijd even vanzelfsprekend. Een pashokje is namelijk niet hetzelfde biotoop als waar de kledij gedragen moet worden. In wat volgt enkele tips uit de branche:
- Een fietsshirt hoort eigenlijk aangesloten te zitten. Het dragen van fietskleding is echter erg persoonlijk, de ene renner draagt zijn kleding graag aangesloten, de andere renner draagt het liever wat losser. Het belangrijkste is dat u zich goed voelt in het kledingstuk dat u draagt!
- Neem de houding aan die u ook op de fiets heeft om te zien of het shirt/ jack nergens knelt.
- koop uw fietskleding nooit te klein, dit zorgt voor  snellere slijtage. Indien je de draad tussen de panden kan zien (teveel spanning op de naden) of de lycra gaat doorschijnen/glimmen (broeken), dan zoek je best een maatje groter.
- Pas de kleding met hetgeen u tijdens het gebruik ook zal dragen. Bijvoorbeeld: een zweethemd onder het shirt, of een shirt onder het jack.
-Wanneer u een artikel in de juiste maat gevonden heeft, pas voor de zekerheid nog een maat kleiner en een maat groter.
-Laat iemand anders bekijken hoe de kleding zit
-Maatseries zijn van alle items gelijk maar neem, indien mogelijk, niet automatisch aan dat bij een shirt korte mouw ook een windjack en een winterjack in dezelfde maat hoort.
« Laatst bewerkt op: 23 januari 2008 - 19:35 door PhrAcE »

Java

  • 4Bikers Member
  • Berichten: 221
Re: Fietskledij: van idee tot tenue
« Reactie #1 Gepost op: 21 januari 2008 - 21:59 »
Blijkbaar komt er nog meer bij kijken dan ik al dacht :oops:

bij deze nogmaals bedankt voor mijn prachtig tenue dat ik met fierheid draag ;)
Morituri te salutant! Carpe diem!!!!!