Auteur Topic: 11-12/09/10 Project 5  (gelezen 7178 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
11-12/09/10 Project 5
« Gepost op: 10 januari 2010 - 20:20 »
November 2009.  Stef is weer op bezoek om nieuwe krachtlijnen uit te zetten voor de toekomst.  De tafel ligt vol met kaarten.  “Doen we het, of doen we het niet ?”, vraag ik hem.  Hij klinkt twijfelachtig: “Het gebied heeft enorm veel potentieel, anderzijds is het wel een serieuze uitdaging voor ons.”  Er volgt een akelig lange stilte, de wijsvinger gaat nogmaals over de kaart en met koord en lat wordt de afstand ingeschat.  Buiten hagelt het zo hard, alsof telkens een handvol grind tegen de raam wordt gegooid.
Uiteindelijk klinkt het antwoord zelfverzekerd: “WE DOEN HET !PROJECT  5


WAT

Project 5 is een 2-daagse MTB-tocht doorheen 5 landen: Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Nederland.


ONTSTAAN

Reeds begin jaren 2000 had Elias al eens met de fiets in 1 dag doorheen 5 landen gereden.  Toen met papieren kaarten, onroad meestal over de kleine binnenwegen.  Misschien was dit de eerste keer, waar dan ook, dat iemand ooit op eigen kracht in 24 uur doorheen 5 landen reed; hoewel er geen harde bewijzen van zijn.  Maar vanaf dat moment heeft het idee dit ooit eens offroad met de MTB te doen hem nooit meer losgelaten.  Vooral omdat de omgeving die je doorkruist o-zo-mooi is en enorme mogelijkheden biedt.

We wilden echter deze keer de lat hoog leggen.  Het moest en zou een die-hard MTB-parcours worden.  Zonder toegevingen, die we bij bvb de TransBelgië noord-zuid en oost-west wel deden.

De komst van GPS vergemakkelijkte de zaak.  Toch wilde Elias niet overhaast tewerk gaan.  Het traject groeide stilaan, hij verkende de “blinde vlekken” door de jaren heen om zo met voldoende voorkennis het verloop van de rit vast te leggen.  Als bijkomend doel moest het traject zoveel mogelijk wegblijven van de erkende organisaties/tochten.  Kwestie van vernieuwend te blijven, en de verrassingsfactor voor ons én jullie zo hoog mogelijk te houden.

We geven voorrang aan technische passages, mooie paadjes en zoveel mogelijk offroad.  De rit wordt dan ook gespreid over 2 dagen om de haalbaarheid te verhogen.  Onderstaande beschrijving is nog niet definitief, gedurende de volgende maanden wordt alles uitgebreid verkend en bevestigd.


WAAR

We vertrekken in Frankrijk, en rijden noordwaarts doorheen de verschillende buurlanden tot in Nederland.  Een verhouding van de landen ziet er als volgt uit:

 • Frankrijk       10 km     3 %
 • België         150 km   50 %  -  40 % prov. Luxemburg, 60 % prov. Luik (vnl. Oostkantons)
 • Luxemburg  100 km   35 %
 • Duitsland      31 km   11 %
 • Nederland       1 km     1 %
   

In totaal klokken we af op 280 à 300 km, gespreid over 2 dagen waarbij de eerste dag (vooral technisch) de hevigste is.
We zijn volop bezig met de optimalisatie en verkenningen.  Deze cijfers zijn slechts indicatief, maar geven al een goed benaderd beeld.

Qua fysiek kan je het vergelijken met TBOW dag 1.  Qua techniek, parcourskeuze en omgeving gaat het richting Solosride.
Hiermee rekening houdende is zowel fysisch als technisch van hoogstaand niveau.  Het feit dat je onderweg eigen tempo mag rijden (het maakt niet uit of je vroeg of laat aankomt), zorgt er naast oa de bevoorradingen dat dit voor de getrainde mountainbiker een mooie, maar doenbare uitdaging vormt.  Er wordt enkel overdag gereden, NIET ’s nachts.


KORTE  PARCOURSBESCHRIJVING

Nabij St. Pancré vertrekt Project 5 op Franse bodem.  Wie dacht dat de streek rond Longwy helemaal geïndustrialiseerd is, heeft het goed mis.  Via prachtige bosrijke singletracks steken we anoniem de grens over en belanden in België.  Na enkele Gaumse cuesta’s bereiken we een de eerste grote bossectie boven Châtillon.  Via een korte overgang aan de E25-E411 gaat het naar Habay en het Forêt d’Anlier, het grootste woud van België waar we de officieuze langste singletrack van ons land aandoen langs de Rulles tot in Martelange.

Tijd voor een grote portie biken op Luxemburgse wijze.  We zijn lange tijd in het bekken van de Sûre en hebben koste noch moeite gespaard om de leuke,  maar o-zo-technische singletracks langs het stuwmeer van de Sûre te serveren.
Ook na Esch-sur-Sûre is de pret zeker niet gedaan.  We zoeken de vallei van La Clerve op, en rijden over snoeptrails via Kautenbach en Drauffelt  naar Clervaux (mogelijk alternatief is van het stuwmeer over Wiltz naar hier).  Verder noordwaarts langs de Woltz komen we in Troisvierges.

Nabij het hoogste punt van Luxemburg verlaten we na 100 prachtige kilometers dit land om terug onze eigen heimat op te zoeken.  We rijden de Duitse Oostkantons binnen via de Ourvallei nabij Burg-Reuland.  Verder richting Steinebrück en Schönberg flirtten we meermaals met de Duitse grens, het  4e land is intussen afgeklokt.
Na het uitgestrekte Buchholz komen we kort even het TBOW-traject tegen, op de schitterende paadjes langs de Holzwarche.

Bosliefhebbers worden op een overdosis getrakteerd.  De uren en tientallen km’s nadien zijn ver verwijderd van al wat ruikt naar bewoning en open vlakte (niet voor niets passeren we hier paden met illustere namen zoals Wildnistrail).  Aan de OleftalSperre nabij Hellenthal zitten we intussen weer in Duitsland.  Ten zuiden van Monschau, nabij Kalterherberg, komen we dan toch even uit het bos om terug ons land in te duiken.

Terug in het groen langs Die Hill en het stuwmeer van de Vesdre komen we nabij Eupen.  Verder richting het land van Herve en de Voerstreek flirten we weer meermaals met de Duits-Belgische grens in het Preusswald onder Aachen, om uiteindelijk het eindpunt te bereiken.  Het 3-landenpunt in Vaals, tevens het hoogste punt van Nederland.


WANNEER

De rit vindt plaats tijdens het weekend van 11 en 12 september 2010.

Bij overdreven slechte weersvoorspellingen stellen we de onderneming uit, of rijden we over de onroadversie.


PRAKTISCH

Vertrek zaterdag om 07:30.

Er wordt (vrijblijvend) van vrijdag op zaterdag nabij de start in de tent overnacht.  Afspraak ter plaatse wordt later bepaald.

Zaterdagnacht wordt er op een camping in Luxemburg overnacht.
Zondag vertrekken we weer om ca 07:30.

Bij aankomst is geen overnachting voorzien.  Een volgwagen neemt alle bagage mee van start tot aankomst en zal onderweg enkele keren stoppen; zie verder.


We vragen om zelf vervoer van/naar de start/finish te voorzien.  Overleg bvb met andere deelnemers ivm carpooling, vraag aan familie/vrienden om je af te zetten of bekijk de mogelijkheid om per trein te reizen (desnoods komen we je ophalen/afzetten in de nabije omgeving).  Er is een volgwagen die vertrekt en aankomt vanuit het noorden van België.  Hierin zijn nog maximaal 3 tot 4 plaatsen vrij.  Enkel wie dit specifiek meedeelt bij inschrijving kan hiervan gebruik maken; eerst is eerst.


’s Ochtends wordt er gezamenlijk ontbeten.  Onderweg zijn er per etappe een 3 à 4-tal vaste stops voorzien waar een volgwagen met bevoorrading staat.  Hier kan je aan je bagage.  Tevens zal onze begeleider de vereiste inkopen doen, zodat je op de stopplaatsen de nodige mond- en drankvoorraad kan bijvullen:
 • Voldoende water om bidons bij te vullen, frisdrank en chocomelk;
 • Bananen + fruit;
 • Peperkoek, suikerwafels en andere koeken;
 • Pannenkoeken, brood + beleg en chocolade;
 • Eventueel andere (streekgebonden) producten op aanvraag.

De volgwagen blijft zeker steeds staan tot de laatste biker weg is.  In principe zou dit voldoende moeten zijn onderweg.  Doch hebben we de GPS-track voorzien van waypoints voor bakkers, automaten, winkels enz langs het traject.  Specifieke (energie)gels/repen/drank zijn niet overal verkrijgbaar en neem je best zelf mee.

’s Avonds voorzien we een gezamenlijke warme maaltijd nabij de tent.


Onderweg kan en mag iedereen zijn eigen tempo rijden.  Er is niemand die fungeert als gids.  Een GPS is ten zeerste aan te raden (kan ook worden gehuurd bij bvb Point 2).  Je kan met ons samen rijden, maar dit is zeker geen verplichting.
Door op eigen tempo te rijden worden de slaagkansen aanzienlijk verhoogd (cfr. TBOW 2009).

De gedetailleerde GPS-track, aangevuld met voldoende waypoints (richtingaanwijzingen, hints, automaten enz), parcoursinfo en andere informatie zijn voldoende duidelijk om alles tot een goed einde te brengen.

We gaan er vanuit dat iedereen op eigen kracht uitrijdt.  Enkel bij ernstige panne of bij ongeval geeft de volgwagen bijstand.


Omdat de volgwagen niet oneindig groot is, vragen we de bagage te beperken.  Een sportzak + tent zou moeten volstaan.  Wij zorgen voor een voetpomp en een gereedschapskist.
Standaard herstelmateriaal zoals bvb binnenbanden, remblokken enz neem je best zelf mee onderweg, alsook wat eten en drinken om de afstand tussen de bevoorradingen te overbruggen.  Een fietsrugzakje is aangewezen.
Onderweg nemen wij EHBO-gerief mee, dat ook aanwezig zal zijn in de volgwagen.
Wij zorgen voor een laptop voor de briefings en om de tracks naar de (meest courante !) GPS-toestellen te uploaden.


DEELNAME

Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen.  Iedereen neemt deel op eigen risico.
Wij vragen met aandrang om de GPS-track NIET verder te verspreiden, waarvoor dank.


Maximaal ca 10 deelnemers.


Als bevestiging van je deelname stort je een voorschot van 50 EUR per persoon (ook eventuele persoonlijke begeleiders !) op rekeningnummer 330-0161354-97, met de vermelding “Project 5 + naam”.
Dit voorschot dekt de kosten voor reservaties van slaapplaatsen, bevoorradingen onderweg te organiseren enz.  Alle andere kosten worden na de rit verdeeld door het totaal aantal personen en afgerekend met een overzicht dat we aan iedereen bezorgen.

Vervolgens stuur je een mailtje naar solosride@gmail.com met vermelding van volgende gegevens:
 • Naam;
 • Adres;
 • GSM dat je op die moment bij hebt;
 • Noodnummer dat gedurende het ganse weekend bereikbaar is;
 • De wijze hoe je de start/finish bereikt/verlaat.
Indien je een eigen volgwagen hebt en 1 of meer begeleiders, geef dit dan ook door in dit mailtje.
De betalingen groeperen aub.

We sturen een bevestiging van je inschrijving.  De GPS-track, parcoursinfo en verdere informatie wordt verstuurd wanneer alles definitief verkend is.


Voor vragen en suggesties kan je steeds terecht op onze VERNIEUWDE site en solosride@gmail.com
Deze pagina kan je hieronder in bijlage als PDF downloaden.


Elias & Stef
« Laatst bewerkt op: 22 januari 2010 - 21:02 door Magura »

PhrAcE

 • Kris De Craemer
 • 4Bikers Crew
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 1133
  • bk0ne ProDucTioNzzz - PhraSeR StyLee
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #1 Gepost op: 10 januari 2010 - 20:40 »
'k denk dat ik m'n mtb-uitdaging voor 2010 net gevonden heb...  :D

Thomasi

 • 4Bikers Member
 • Berichten: 42
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #2 Gepost op: 10 januari 2010 - 20:41 »
da zie ik wel zitten.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #3 Gepost op: 27 mei 2010 - 19:31 »
Intussen zijn de verkenningen al in een ver gevorderd stadium.


Hier kan je in een preview zien wat je zoal te wachten staat.
Het webalbum op onze site wordt geregeld geupdatet met nieuwe foto's van het parcours.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #4 Gepost op: 16 augustus 2010 - 22:22 »
Nog een kort filmke van de Deutsche Autobahn @ http://vimeo.com/14008287.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #5 Gepost op: 16 augustus 2010 - 22:22 »
De ingeschreven deelnemers van Project 5 hebben net een mail ontvangen met de voorlopige tracks.

Wie nog wil meedoen, verzoeken we om niet te lang meer te wachten. Kwestie dat we het zaakje goed kunnen inschatten om alles in goede banen te leiden ... .

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #6 Gepost op: 29 augustus 2010 - 22:22 »
Ziezo,

Alle verkenningen zijn rond voor Project 5.
Een selectie van de foto's staat op het webalbum van onze site.


Deze week de track nog in een definitieve vorm gieten, en dan kan het avontuur beginnen  :cool:.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #7 Gepost op: 1 september 2010 - 20:28 »
Om alles in goede banen te leiden en de nodige reservaties op tijd te doen, sluiten de inschrijvingen zondagavond 05/09/10 om 23:59.


De ingeschreven en betaalde deelnemers zijn momenteel:
- cannoncraze
- pqe
- PhrAcE
- polarbear
- Magura
In de loop van volgende week stuur ik iedereen nog eens een bevestigingsmail met de definitieve track die de vorige vervangt, samen met verdere informatie.
« Laatst bewerkt op: 1 september 2010 - 21:23 door Magura »

pqe

 • 4Bikers Member
 • Berichten: 182
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #8 Gepost op: 2 september 2010 - 23:34 »
 :029:  daar kunt ge uw haar mee kammen...

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #9 Gepost op: 3 september 2010 - 22:18 »
:029:  daar kunt ge uw haar mee kammen...

Een update van de track met bijhorende info is verstuurd naar de deelnemers ... kwestie van al uit te pluizen waar en wanneer ge uw haar in de juiste plooi kunt leggen.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #10 Gepost op: 8 september 2010 - 22:47 »
Zijn we er klaar voor ?


-->  NOU  EN  OF !i!

jls

 • Jurgen
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 220
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #11 Gepost op: 14 september 2010 - 20:02 »
seg, 't is hier zo stil?
bwah, pijn, wat is da? Da's gewoon fijn met een p hé

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #12 Gepost op: 14 september 2010 - 21:21 »
seg, 't is hier zo stil?

Nog allemaal aan het bekomen vrees ik ...

Maar bon, we hebben het alle 5 gehaald !
Het woord episch kwam even ter sprake, legendarisch zal het toch wel geweest zijn.
polarbear en ik reden integraal het parcours, inclusief alle opties.  cannoncraze ook, op enkele uitzichtpunten en protputten na.  PhrAcE overtrefte zichzelf en kregen we dankzij enkele alternatieve tracks als eerste aan de finish.  pqe toonde hetzelfde karakter als zijn 2 geslaagde TBNZ nonstops en kwam een half uurtje na zonsondergang aan.

De start van dag 1 was modderiger dan verwacht.  Een geluk waren we snel in Luxemburg, waar de ondergrond én het weer perfect waren.
Dag 2 al bij al nog redelijk geluk gehad met het weer, weinig regen.  Het laatste deel lag er wel serieus nat bij.


Op 2 dagen MTB 26 uur onderweg, 320 km en 7.500 hm's zijn de cijferkes ... maar vooral het technische parcours maakte het straf.
Enkele kwoots:


PhrAcE (toch niet viesch van ne singletrack of technisch stuk meer of minder):
Pfffffft, ik was blij dat die singletrack eindelijk gedaan was.
(op de langste singletrack van België, toch zo'n drie kwartier onafgebroken zonder enige andere zijweg of teken van een ander pad)

Elias, danku omdat ge er efkes een grindweg als recuperatie hebt ingestoken.

Zijn we verdwaald ?
(op een stuk van 95 km (lees: ruim een halve dag) aaneengesloten bos)

En polarbear:
DIT is IRONbike
(de grimas bedenk je er even zelf bij)

In totaal toch 95% offroad, het laatste deel 75% singletrack en 80% bos.

cannoncraze, in volle opbouw naar de NR:
Tip voor volgend jaar: steek er meer brede wegen in

moet die singletracks er nu écht in ?Deze winter alles eens op het gemak evalueren, en zonodig nog wat aanpassingen doorvoeren.

pqe

 • 4Bikers Member
 • Berichten: 182
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #13 Gepost op: 14 september 2010 - 21:44 »
Nog aan het bekomen... inderdaad!

In enkele kernwoorden: opstaan, eten, vertrekken, zon zien opkomen, schitterende uitzichten, singletracks, speed-thrill-afdalingen, singletracks, bevoorradingen/buffetten, steile klimmen, stralend zonnetje, rots-afdalingen, singletracks, worteltapijten, 12.6 km/u, kapot zitten (I  :043: chickenways),  één verfrissende bui, nog wat singletracks, rotspartijen, downhill-afdaling, zonsondergang, aankomen, eten en in bed.
En dat dan 2 dagen.

Kortom :045:


jls

 • Jurgen
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 220
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #14 Gepost op: 15 september 2010 - 09:32 »
Deze winter alles eens op het gemak evalueren, en zonodig nog wat aanpassingen doorvoeren.

vb spreiden over 3 dagen?  :oops:
bwah, pijn, wat is da? Da's gewoon fijn met een p hé

pqe

 • 4Bikers Member
 • Berichten: 182
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #15 Gepost op: 17 september 2010 - 18:47 »
Enkele sfeerbeelden:

gids Elias geeft bergop wat uitleg
collega's klimmen gezwind
door het natte gras
waar is dat padje?
collega's klimmen nog steeds gezwind
terraske doen
is 't langs hier??


(Excuses voor de wat shaky beelden. M'n cheap-ass-camera-op-stuur-houder was precies niet zo'n geweldig idee...)
« Laatst bewerkt op: 12 januari 2011 - 12:42 door pqe »

polarbear

 • 4Bikers Member
 • Berichten: 134
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #16 Gepost op: 18 september 2010 - 12:41 »
Fantastische 2daagse TRUE MTB eXperience (ouch).

Om 5h de "wekker" horen "rinkelen" in uw tentje om een dagje te gaan biken blijft toch iets speciaals hebben :)

Dank aan de volledige omkadering, de verkenningen (kwaliteitstracks !), het fijne gezelschap, de mooie (en geestverruimende) paddestoelen, de pannekoekskes met chocomel én.. de 'mental coaching' (aardig staaltje peptalk bij momenten :D).

Citaat
moet die singletracks er nu écht in ?
-->  NOU  EN  OF !i!Npaar foto's @
http://picasaweb.google.be/bart.van.hauteghem/PROJECT5Dag1#
http://picasaweb.google.be/bart.van.hauteghem/PROJECT5Dag2#

Npaar filmkes @
http://www.youtube.com/watch?v=1ZN4iMYw-EQ
http://www.youtube.com/watch?v=McxbHk2eXIk
http://www.vimeo.com/15067471

« Laatst bewerkt op: 20 september 2010 - 20:45 door polarbear »
The Longer, the Better.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #17 Gepost op: 18 september 2010 - 21:40 »
Schitterende video's.

Bvb. deze.
- De trap/drop na 0:13 is precies een piece of cake.
- En de afdaling op het eind van het filmke: toegegeven, dat was op de limiet qua snelheid ... een chance dat er geen derailleur aan m'n bike hangt, anders had Bart die op onverwachte haarspelt gegarandeerd eraf gereden.  Ik vloog gelijk vooruit  :p.


Meer foto's vind je uiteraard op onze site, onder de rubriek foto's -> webalbum Project 5.

PhrAcE

 • Kris De Craemer
 • 4Bikers Crew
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 1133
  • bk0ne ProDucTioNzzz - PhraSeR StyLee
Re:11-12/09/10 Project 5
« Reactie #18 Gepost op: 20 september 2010 - 19:52 »
collega's klimmen gezwind
als je mijn gelaatsuitdrukking echter eens vergelijkt met die van Polarbear & Cannoncraze...  :029: da's eerder "serieus diepgaan" dan "gezwind"  :)
moar allee, we zijn er toch geraakt, mits hier en daar een chickenway'ke...

nen dikke merci aan Guido voor de zelfopoffering en aan Cannoncraze om toch een groot stuk van dag 2 onder z'n niveau te rijden om mij wat compagnie te bezorgen... beiden hebben er zeker voor gezorgd dat 't toch maar weer eens gelukt is... en alle hulp was welkom want dat "goed trainen", dat ik mezelf telkens voorneem bij inschrijving, komt er blijkbaar toch nooit van  :D
En verder felicitaties aan Elias natuurlijk voor de organisatie en aan de overige bikers voor het finishen en de leuke sfeer!

dikke aanrader voor al wie z'n grenzen eens wil verleggen of voor de betere marathonbiker die houdt van prachtige singletracks en het échte biken! Hard maar memorabel weekend voor een ongelooflijk zacht prijsje uiteindelijk...