Auteur Topic: 16-6-2018 TransBelgie West-Oost  (gelezen 603 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shorty

 • Haesevoets Tim
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 423
16-6-2018 TransBelgie West-Oost
« Gepost op: 23 juni 2018 - 20:29 »
TransBelgie West-Oost 2018

Een open vakje bij deze rit op Solosride.be, dat moesten we veranderen.
Begin dit jaar samen met Bert en Illya beslist om deze half juni te rijden. Niet de non-stop versie maar de easy-versie met twee overnachtingen. Illya had zijn ouders bereid gevonden om ons support te geven op 2 campings
Enkele weken geleden werd Illya echter ziek en zou niet meerijden aangezien hij bijna 3 weken nauwelijks iets kon rijden. Hij zou zelf voor ondersteuning zorgen, mb onze tenten opzetten op de camping en ons eten warm maken. Dit apprecieerden we enorm!
Zo vertrokken Bert en ik vrijdag late namiddag met de trein naar De Panne, waar we tegen 19.30u aankwamen. Van daaruit 12km met de fiets naar Oostduinkerke waar Bert een jeugdherberg had geboekt, jaja we voelen ons nog jong.
Na een deugddoende maar korte nacht vertrokken we zaterdag 5u15 richting De Panne waar we om 6u vertrokken aan de grenspaal. Meteen konden we beginnen stappen, duinzand is niet fietsbaar. Na een tweetal kilometers konden we eindelijk op het zadel, en dit voor meerdere uren. De eerste uren rolden over rustige asfalt- en veldwegen. Niet meteen de meest uidagende paden maar wat er niet is kunnen de parcourbouwers zelf ook niet uit hun hoed toveren. De Catsberg was de eerst echte klim die we voor de wielen kregen.
Na de Kemmelberg over bospaden kwamen we in Dranouter en hebben we op een zonnig terras, dat eigenlijk nog niet open was, een koffie gedronken of waren het er drie? Bert? Rustig weer vertrokken via enkele leuke speelbosjes en korte klimmetjes. Dikwijls liep de track over smalle padjes tussen weilanden met hoog gras en verdomd hoge brandnetels. De bloedsomloop werd meermaals gestimuleerd.
Rond de middag rustig op een bankje ergens ten velde een boterhammeke gegeten en tot de conclusie gekomen dat we toch twee gelukzakken waren...Ook met het weer hadden we geluk, droog niet te warm en westelijke wind, wat wil je nog meer. De ondergrond was poederdroog wat het ook goed bollend maakte.
Met de wind in de rug vervolgden we ons pad over bos- en veldwegen, door kleine dorpjes van welke we het bestaan niet eens wisten. Nu wel op regelmatige basis enkele klimmetjes, zalige afwisseling voor de benen. Bovenop de Kluisberg nog snel een terraske gedaan waarna we door het Kluisbos verder mochten, fijn bike-bos. Wat later ook nog door het muziekbos waar er een zeer plezant kort technisch stukje inzat.
Stilletjesaan bolden we richting Geraardsbergen waar de Vesten en natuurlijk de Muur ons pad nog zouden kruisen...en de Muur dat is voor ons vals plat...
Op de camping aangekomen had Illya reeds onze tent, matraskes en slaapzakken klaargezet. Ook het eten was net warm, zalig toch. Na een deugddoende douche waren we weer helemaal als nieuw, of toch zo goed als.
Goed voor 206km, 2100hm en 10u30 rijtijd 11u40 onderweg ofzo.

Op zondagmorgen om 5u stond wederom de wekker. Zr rustig wakker worden, wat eigenlijk een kleine twee uur zou duren bij mij. Niks last van de beentjes, zalig toch om nog zo jong te zijn. Het hoge gras en de hoge brandnetels waren natuurlijk ook weer van de partij, het jeuken van de eerste dag was nog niet eens over. Nu wel vanaf het begin wat meer bergop met soms een steiler stukje. Het ontwaken van de Vlaamse rand rond Brussel had ook wel iets. Rustig een boke eten met in de verte de skyline van onze hoofdstad.
Via smalle doorsteekjes kwamen we in het Zonienwoud. Een E-biker reed even voor ons uit maar moest ons toch laten voorgaan, say no more. Het bolde hier vlot, zelfs een lange single-track haalde ons niet uit het ritme.
Na verloop van tijd kwamen we in Villers-la-Ville. Hier hielden we even stand voor een korte eetpauze aan de oude abdijruines. Hier rolden we helemaal het Franstalige landsdeel in. We vervolgden onze rit richting Namen. Ondertussen werden de klimmen langer maar ook de afdalingen. Iets voor Namen kwamen de allereerste nattere stukjes, niet veel en meestal vlot te omzeilen. Na enkele fijne steilere klimmen besloten we nog even een boke te eten, zalig in het midden van een bos. Ook vandaag trouwens weer wind mee, droog en ideale fietstemeratuur. Mooi, het leven is mooi. Op naar de echte Ardennen door de prachtige streek rond Gesves en Havelange. Een paar stevige klimmen brachten ons tot Hamoir van waaruit het niet zo ver meer was tot de camping. Laatste klim was er ook nog eentje die kon tellen maar een zeer fraaie afdaling liet deze snel vergeten.
Op de camping wederom prachtig werk van Illya: tenten slaapklaar, eten warm en elentrik afgeluist bij nen Hollander.
Vandaag 215km, 3200hm en 12u10 rijtijd in 13u onderweg.

Maandagochtend 5u weer uit de slaapzak, de benen voelen verassend fris. Bert heeft iets meer last van de voorbije dagen maar als een koele krijger geeft hij geen kik, chapeau.
Eerste klim is er eentje om wakker te worden, vlotte afdaling erna ook. Hier zitten we wel in een echte bike-streek en dan kunnen offroad versie van Chambralles en Redoute niet achterwege blijven. Zalige hobby toch...relax, take it easy.
De afdaling van de Redoute is een stevige en mijn achterband heeft het er knap lastig mee. Even wat bijpompen voordat we onze weg konden verderzetten. Vrij lange klim nu richting Hautregard.
Bert krijgt het ondertussen wat lastiger met de klimmen, normaal na ondertussen 26u fietsen. Het tempo blijft er wel inzitten, chapeau kerel. Richting Spa gaat het over mooie klimmen en amusante afdalingen. Vanuit Spa gaat het over fijne paden richting Hoegne. Hier is het toch echt zalig fietsen zonder wandelaars. Dit blijft een prachtig stuk natuur, en zalig om te biken.
Bovenop de Hoegnevallei nog eens een boke gegeten en even met Illya gebeld die ons vanuit Krewinkel tegemoet zou fietsen. Van hieruit liep het traject verder naar de Botrange, niet steil maar wel lang stilletjes bergop. Na een gelleke, of waren het er twee, liep het bij Bert weer wat vlotter. Normaal ook als je in deze streek mag doen wat je graag doet. Richting Bayehon met zijn prachtige waterval, hoogste natuurlijke van Belgie, en zo over de flanken naast Reinhartstein.
Bert krijgt het hier weer wat lastiger: waarom ik.....en niet een ander, waarom ik die nooit.......En er zijn er nog hoor: het meisje van de buren en natuurlijk de hit kom nu....maar we wijken af.
Rond het stuwmeer van Robertville krijgen we de voor ons gekende paadjes en zo liep het mooi verder naar het stuwmeer van Butchenbach. Hier reden we Illya tegen het lijf. Hello, long time no see. De zeer mooie en snelle track rond het meer was zo voorbij. Nu kwamen weer meer veldwegen, inclusief gras en brandnetels, ten tonele.
De voorlaatste maar steile klim liep nog zeer lekker, voor de een al wat vlotter dan de ander. Laatse klim van deze prachtige driedaagse reden we allen samen, wiel aan wiel, tot aan de mega grenspaal in Krewinkel. YESS we did it!

Laatste dag goed voor een 120km, 3400hm 8u25 rijtijd en een 9u onderweg. Perfect droge ondergrond op wat gespetter na.

TBWO, 540km, 8700hm en netjes binnen de 60u
Bedankt en proficiat Bert, top-biker en top-kaartlezer. Je trainingsarbeid, karakter en je liefde voor de bike heeft tot het uitrijden van deze rit geleid.
Nu kan je hoofd bekomen van de schlagers, of is dat verloren moeite en zit Helmut tot het einde der tijden in je hoofd.
Ook merci Illya, ook top-biker die door omstandigheden werd gedwongen tot onze Kampfmeister. Knap dat je je wilde inzetten om ons de maximale rust te geven tussen de riten.

Ook bedankt Solosride.be voor de perfect uitgewerkte track. Alles zeer netjes aangeduid onderweg, perfecte beschrijving vooraf met de nodige info over eventuele bevooradingplaatsen enz.
Wist je dat:
-we een ooievaar hebben gespot in de Ardennen? Of was het een roofvogel?
-de Moeren in de Westhoek liggen en niet rond Moerbeke-Waas?
-Helmut Lotti geboren is op 22oktober 1969?
-teken altijd kunnen toeslaan, ook na het fietsen in de auto?
-Tim de wekker niet hoort, zelfs als deze op zijn oor ligt?
-Illya iets heeft met biljardballen?
-Bert zo snel kan ontbijten dat ik op die tijd niet eens mijn tanden heb gepoetst?
-er elke dag wel een automobilist zijn ongenoegen moest laten blijken tov fietsers?
-oldtimers verschrikkelijk kunnen stinken?
-je van Red Bull eigenlijk geen vleugels krijgt maar wel ne stinkende adem?
-er gigantisch veel konijnen rondlopen in de velden?
-we ook Reinhart hebben gespot?
-dit meer is dan een hobby, its a way of life.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2795
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Re: 16-6-2018 TransBelgie West-Oost
« Reactie #1 Gepost op: 28 juni 2018 - 21:18 »
Altijd leuk, zo'n verslag.

Je rijd precies zelf terug het parcours  :045: :045: :045:.

Shorty

 • Haesevoets Tim
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 423
Re: 16-6-2018 TransBelgie West-Oost
« Reactie #2 Gepost op: 28 juni 2018 - 22:13 »
Thx;
hoe was de nz?