Auteur Topic: Rugpijn  (gelezen 42600 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bengo4B

 • 4Bikers Member
 • Berichten: 166
Rugpijn
« Reactie #40 Gepost op: 25 augustus 2006 - 23:55 »
Rugpijn is een té complex gegeven om dat hier zo eventjes op het forum te gaan behandelen. Wel als topic met ieder zijn mening/ervaring, maar niet om de concrete oplossing voor jouw specifiek rugprobleem te geven.
En trouwens: vaak bestaat er ook niet 1 correcte oplossing. Bij veel mensen is rugpijn een 'structurele' zwakte, omdat we afstammen van apen die op 4 poten rondliepen. Ondertussen lopen we rechtop maar ons gestel (onze ruggegraat) is daar nog niet echt aan aangepast.
Veel mensen hebben daarom in de loop van hun leven rugpijn ontwikkeld en moeten er nu maar mee leren leven. Dat laatste kun je doen door via een kinesist aangepaste oefeningen te doen, op een verantwoorde manier leren om te gaan met het tillen van gewichten, je houding (bij het zitten in stoel of zetel) etc. aan te passen.
Soms zijn medicamenten aangewezen, soms helpen die niet. 12 jaar geleden heb ik een hernia-operatie ondergaan. Op dat moment was dat voor mij zeker een goede oplossing, want na die operatie ben ik een paar jaar rugpijnvrij geweest, al deed ik toen wel geen sport. Daarna wel weer sport beginnen doen, en ook weer last van de rug gekregen, maar niet meer zo erg als vroerg.
Ikzelf begon ook rugpijn te krijgen op mijn 13de, vooral bij het slenteren (shoppen of museumbezoek) of gewoon rechtstaan.  Het enige dat echt helpt: die dingen niet doen! ik sta of slenter dan ook nooit, zelfs bij het scheren ga ik zitten.  Zo leef ik nu al 25 jaar met mijn slechte rug, en kan ik er ook redelijk mee biken, al zijn er periodes dat ik gedwongen rust moet in acht nemen.

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • Ontwikkelingsteam
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2802
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Rugpijn
« Reactie #41 Gepost op: 27 augustus 2006 - 20:58 »
Ik heb ook altijd pijn
maar dan in mijn onderrug!!!
 :oops: Het raarste is ik ben nog maar 14jaar!! :oops:
Ik betwijfel of het groeipijn is als ik de vorige berichten lees.

Weet iemand een site met oefeningen of zoiets???????
Of moet ik gewoon naar de dokter gaan???

GrEeTz

NeWgUy
Kan aan veel factoren liggen, zoals eerder gesteld.
Toen ik zo oud was, reed ik ook al met de MTB, en had ik ook dikwijls last van rugpijn.  Nu, zo'n 6-7 jaar later, véél minder.

Wat was toen de oorzaak?  Awel, ik weet het zelf niet goed, waarschijnlijk een combinatie van factoren.  Groeipijn kan, maar daarvan ken ik te weinig.  Meer waarschijnlijk was dat de fiets toen niet echt de optimale maat was.  Bovendien ging ik toen onstuimig om met allerhande zware dingen, die zeker geen goed deden aan de rug.

Wowtre

 • Wouter Roose
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 132
Rugpijn
« Reactie #42 Gepost op: 14 december 2006 - 18:42 »
Ik heb ook altijd pijn
maar dan in mijn onderrug!!!
 :oops: Het raarste is ik ben nog maar 14jaar!! :oops:
Ik betwijfel of het groeipijn is als ik de vorige berichten lees.

Weet iemand een site met oefeningen of zoiets???????
Of moet ik gewoon naar de dokter gaan???

Van mij is het ook begonnen op die leeftijd, jaren en vele onderzoeken later wist iemand mij eindelijk te vertellen dat ik een scoliose heb van 16%  (of was het graden?) en dat boven 8%  de probleemzone begint. Ik heb daardoor een chronische lumbago en meerbepaald in mijn geval een overbelasting van mijn schuine lange rugspieren met als gevolg pijn in de pezen ter hoogte van de heup/onderrug

als ik veel gevariëerd sport (zwemmen/lopen/fietsen) heb ik er soms een tijdje minder last van maar eigenlijk is de pijn continue aanwezig in meer of mindere mate soms zo erg dat ik met moeite uit mijn bed raak. Bureau werk en auto rijden zijn nefast. Ik heb wel een reeks oefeningen van de kinesist die ik normaal elke dag moet doen maar ik doe die enkel gedurende een paar dagen op momenten dat het te erg wordt.

Volgens mijn kine is er niks aan te doen, ik moet veel blijven sporten om mijn rugspieren sterk te houden en regelmatig de oefeningen doen.

in jou geval ga je best naar de dokter, als je op jonge leeftijd scoliose hebt, kan dat door een aangepaste bed en slaaphouding nog gecorrigeerd worden voor je volgroeid bent

als je niks fysisch mankeert kan het overbelasting zijn, zoals magura zegt, te onstuimig en te eenzijdig bezig, in dat geval moet je idd je rugspieren beter gaan trainen (door te zwemmen bijvoorbeeld)  en uiteraard je fiets goed op je maat laten afstellen door een specialist

morre

 • 4Bikers Member
 • Berichten: 30
Rugpijn
« Reactie #43 Gepost op: 11 september 2007 - 17:54 »
Net als zovelen (duidelijk uit dit topic) zit ik op veeel te jonge leeftijd met serieuze rugklachten  :muur: Buiten biken heb ik in m'n 22 levensjaren toch al wel serieus hard gewerkt en gesport(redelijk wa fitness, vechtsport en uiteraard biken) (en gefeest uiteraard) wat tegenwoordig ervoor zorgt dat ik om de 2-3 maanden buiten strijd lig voor een week of twee en weer een klein fortuin aan kinesitherapeut en ostheopaat kwijt ben  :(

Nu zou ik liefst zo snel mogelijk overstappen op een fully (ne Canyon Nerve ES scheur/speelfiets    :hail:)die me iets beter past dan m'n huidige fiets (nen 22", nogal groot vr 1m91) maarrr deze fiets is nog gloednieuw, van tbegin van de zomer maar heb er nie (amper) op kunnen rijden me menne rug  :cry:

Kgeloof nooit dak da beesje desnoods alleen tframe verkocht krijg vr ne schappelijke prijs dus zal ik hem maar laten aanpassen aan m'n persoonlijke dimensies. Aldus hier m'n eigenlijke vraag :

Waar moet ik mijn fietske laten "bike-fiten" liefst niet te ver van Antwerpen-centrum...

Alvast bedankt en veel succes en goeje moed voor al die ander mannen hier die weten wat het is om sterk en gezond en van goede wil te zijn mr zo krom als nen banaan me bekanst tranen in uw ogen van de zeer door den dag moeten...

en moest iemand zich geroepen voelen om mij te wijzen op het duitslandimport vs goejefietsenboer verhaal... da ken ik al merci vr de moeite!
« Laatst bewerkt op: 11 september 2007 - 21:15 door morre »
veni, vidi, ...fietsjie :D
OPGEPAST: beginner, voor mogelijke spelfouten en vervelende vragen acht morre zich niet aansprakelijk ;p

Magura

 • Elias Van Hoeydonck
 • Ontwikkelingsteam
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 2802
 • www.solosride.be
  • solosride.be
Rugpijn
« Reactie #44 Gepost op: 11 september 2007 - 20:28 »
Is Zoersel nog dicht genoeg?

Als je bij Rijwielen Vanden Plas een nieuwe fiets koopt, wordt je volledig opgemeten met een BioRacer toestel (als je erachter vraagt natuurlijk).  Niet enkel opgemeten, er volgt nog een soort 'bespreking', à la wat het doel is (XC, marathon, toer, ...) enz enz.  Je bent er wel een tijdje mee zoet.

Ik heb dit bij al m'n fietsen al gedaan, en heb nog geen rugpijn.  Misschien geluk, misschien omdat het de juiste maat bij het juiste fietsdoel is, misschien een combinatie van de 2 ... .

Dat die fiets dan ietwat duurder is, neemt m'n rug er met een glimlach bij.
« Laatst bewerkt op: 11 september 2007 - 21:48 door Magura »

LuckyIron

 • Wim Hermans
 • Modderhater
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 1561
  • Wim Hermans
Re:Rugpijn
« Reactie #45 Gepost op: 19 december 2009 - 12:56 »
nog even dit topic van onder het stof halen...

kent er iemand goede oefeningen om de onderrug te versterken?  Liefst oefeningen die je thuis kan doen?

De onderrug is de enigste plaats waar ik last krijg na langere ritten (of ritjes waarbij gestapt en gedragen moet worden).

Eventueel ergens plaatjes met oefeningen?


ps: dit topic is gestart door Nico Prinsen, iemand daar nog nieuws van?

 :cool:

mtbhurricane

 • 4Bikers Crew
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 971
Re:Rugpijn
« Reactie #46 Gepost op: 19 december 2009 - 13:41 »
Kort na nieuwjaar zal k je goede oefeningen kunnen geven.
Krijg er dan zelf bij de kiné ;)

Maar denk dat buikspieroefeningen anders ook wel goed zijn. Zorgt ook voor een betere balans en mss mindere belasting van de rugspieren?
Ik heb tot nog toe 28 keer een marathon gereden, maar ik heb veel vaker géén marathon gereden. Het is een rotgevoel om als je een marathonbiker bent, te beseffen dat je volop bezig bent geen marathon te rijden!

Christ D.

 • Depestel Christ
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 1411
Re:Rugpijn
« Reactie #47 Gepost op: 19 december 2009 - 13:41 »
nog even dit topic van onder het stof halen...

kent er iemand goede oefeningen om de onderrug te versterken?  Liefst oefeningen die je thuis kan doen?

De onderrug is de enigste plaats waar ik last krijg na langere ritten (of ritjes waarbij gestapt en gedragen moet worden).

Eventueel ergens plaatjes met oefeningen?


ps: dit topic is gestart door Nico Prinsen, iemand daar nog nieuws van?

 :cool:
Al jaren ruglijder. Prentjes vind ik niet direkt terug maar er staan er genoeg op verschillende fora en sites Wim.Ingrijpen voor het verslechterd.
Ik doe regelmatig oefeningen op de bal.
http://www.rugpreventie.be/info.asp?language=nl&pagina=Rugoefeningen%20%3F
Ik ben wie ik ben,wie me niet lust zal daarmee moeten leren leven.

d@Mit

 • Tim Oosterlinck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 604
Re:Rugpijn
« Reactie #48 Gepost op: 21 december 2009 - 22:47 »
@ Wim; 't is misschien tijd voor nen echt fully ???  ;)

Ik ben gelukkig geen echte ruglijder.  Normaliter heb ik nauwelijks last van mijn rug, na een marathon van meer als 100km voel ik natuurlijk wel dat ik mijn lichaam belast heb, mijn rug laat zich dan ook voelen.  Wat rusten is vaak voldoende om er enkele uren later niets meer van te voelen.
Door buikoefeningen te doen zal je ook je rugspieren ontlasten.  Buikspieren zijn enorm luie spieren die vaak het werk overlaten aan je rugspieren.  Je moet ook goed opletten hoe je in het dagelijks leven je rug kan ontlasten, dit begint al bij het opstaan.  Rol je op je zij, en gebruik je benen als tegengewicht bij het opstaan.  Plat op je rug liggen en zo recht komen, is nefast voor je rug.  Iedereen weet ook wel dat je bij het tillen best door je knieën gaat, doe dit ook. 
Eventueel toch nog een oefening, ga op je buik plat liggen en strek je armen.  Richt je hoofd, armen en benen op zodat eigenlijk enkel je buik (bovenlichaam de grond raakt).  Dit dit in aantal sets, ni forceren want je lichaam (spieren enzo) moeten wennen aan deze beweging.
« Laatst bewerkt op: 21 december 2009 - 22:52 door d@Mit »

LuckyIron

 • Wim Hermans
 • Modderhater
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 1561
  • Wim Hermans
Re:Rugpijn
« Reactie #49 Gepost op: 21 december 2009 - 22:49 »
@ Wim; 't is misschien tijd voor nen echt fully ???  ;)

'k heb alleen last als er gestapt of gedragen moet worden...dus misschien uitkijken naar een lichtgewicht carbon?  ;)

nee, tijdens het fietsen zelf heb ik nooit last. 't is echt enkel van zodra er wat omhoog gestapt moet worden of de fiets moet gedragen worden.


d@Mit

 • Tim Oosterlinck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 604
Re:Rugpijn
« Reactie #50 Gepost op: 21 december 2009 - 22:58 »
Ik zou zeggen dat je specifieker moet trainen, echte stapstukken kennen we natuurlijk niet zo goed.  In onze Dardennenmarathons moet af en toe wel een stukje gestapt worden maar in vergelijking met de buitenlandse marathons is dit natuurlijk klein bier.

jls

 • Jurgen
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 221
Re:Rugpijn
« Reactie #51 Gepost op: 22 december 2009 - 09:11 »
sukkel er ook al jaren mee. hekel aan stapstukken, last tijdens maar vooral na het fietsen (incl dof gevoel in de tenen...)
ondertussen kan ik eigenlijk zeggen sukkelde...
mijn ervaringen:

* fully maakt eigenlijk niet echt een verschil. demper zal weliswaar schokken absorberen die de rug anders (gedeeltelijk) moest opvangen maar als de rugspieren niet sterk genoeg zijn brengt een fully zeker geen soelaas. mijn ervaring, ieder spreekt voor zich, maar ik had er meer van verwacht. desalniettemin toch tevreden dat ik naar fully overgestapt ben, maar da's voor een ander topic

* oefeningen rond "core stability" helpen wel. ik ben ervoor een paar weken aan een stuk 2 peer keer week richting aarschot gereden (jawel, 40 min enkel). daar de oefeningen aangeleerd en kan ze nu ondertussen zelfstandig thuis doen (zonder speciale toestellen, zelfs zonder bal). na een paar maand stond ik verbaasd van de resultaten: geen last meer tijdens en na fietsen en een veel sterkere rug waardoor ge veel "krachtiger" op de fiets zit en als het nodig is stevig kunt doorduwen. gevoel had ik ervoor nooit.

* als de rugspieren niet sterk genoeg zijn en ge vele uren per week in een niet echt natuurlijke houding op de fiets zit durft er "structureel" ook al eens mis gaan, ttz wervels die niet meer deftig staan. hier heeft mc kenzie therapie me geholpen

* positie op de fiets: ook ooit langs geweest bij piron maar ondertussen zijn al mn fietsen afgesteld volgens de richtlijnen www.wrenchscience.com. bvb met het oog op drop tussen zadel en stuur: geloof er niet meer in dat iemand anders als uzelf kan zeggen wat goed voor u is. hier geef ik geen geld meer aan uit, ben ondertussen het levende bewijs dat wat ge op internet kunt vinden in combinatie met een romp die "geprepareerd" is om te fietsen voldoet.

komt erop neer dat ik iedere dag 2-3 minuten bezig ben met mc kenzie en 2-3 keer per week 20-30min met wat ik noem rugoefeningen. is niet weinig (denk dat er veel mensen zijn die tout court niet zoveel sporten) maar eens ge deftig problemen gehad hebt met de rug weet ge dat er geen alternatief is, tenzij de fietsen te koop zetten en uw vrije tijd en geld investeren in een collectie trappisten in de kelder. in mijne kelder staan fietsen en trappisten :)
« Laatst bewerkt op: 22 december 2009 - 09:32 door jls »
bwah, pijn, wat is da? Da's gewoon fijn met een p hé

LuckyIron

 • Wim Hermans
 • Modderhater
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 1561
  • Wim Hermans
Re:Rugpijn
« Reactie #52 Gepost op: 22 december 2009 - 14:19 »
weet er iemand of een roeitoestel goed is voor wat te trainen?  (we hebben er zo nog eentje staan, daarmee mijn vraag) :cool:

Nazgul

 • PHT
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 176
  • nazgul
Re:Rugpijn
« Reactie #53 Gepost op: 22 december 2009 - 14:29 »
denk dat dit eerder voor de borstspieren is. (bovenlichaam)  ;)

benen en buikspeieren worden een klein beetje getraind maar of dit voldoende is om de rug te verstevigen ????

d@Mit

 • Tim Oosterlinck
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 604
Re:Rugpijn
« Reactie #54 Gepost op: 28 december 2009 - 16:01 »
Volgens mij kan het nooit kwaad om wat extra te trainen naast de fiets, roeien lijkt me een goede afwiseling.  Ge moet natuurlijk wel goed trainen, foute of onvolledige bewegingen kan meer kwaad doen dan goed.

Black Phantom

 • Eric Gorris
 • Modderhater
 • 4Bikers Member
 • Berichten: 757
  • http://users.skynet.be/black.phantom/
Re:Rugpijn
« Reactie #55 Gepost op: 28 december 2009 - 21:17 »
denk dat dit eerder voor de borstspieren is. (bovenlichaam)  ;)
In tegendeel.
Bij roeioefeningen worden de borstsprieren net niet getraind.
Roeioefeningen zijn vooral gericht op de (boven)rug, bovenbenen, schouders en nek.

De onderrug wordt lichtjes getraind: tijdens het uitstrekken van de benen, recht je ook je rug.
Maar de grootste inspanning wordt daarna geleverd door de bovenrug.
Wanneer je rug recht is, hou je die zo en trek je de trekstaaf tot tegen je borst.
Hier wordt de grootste inspanning geleverd door alle spieren in de bovenrug, schouders en nek.

Binnen de context van dit topic: doordat je meerdere spiergroepen van onder tot boven in je rug aanspreekt, is volgens mij is een roeitoestel een goede machine om rugklachten weg te werken.
MAAR een rug is een delicaat instrument dat de nodige aandacht vraagt bij training ervan.
Je hebt er vele oefeningen voor maar een correcte uitvoering en stelselmatige opbouw maken meestal het verschil tussen verbetering of afbreken van je graat ;-)
Zie ook:
Ge moet natuurlijk wel goed trainen, foute of onvolledige bewegingen kan meer kwaad doen dan goed.